Sos czosnkowy to doskonały dodatek do mięs i sałatek.
Składniki:
1 jajko
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
szczypta pieprzu
łyżeczka musztardy
kilka kropel soku z cytryny
kilka ząbków czosnku
Przygotowanie:
Do szklanki wbić jajko i dodać sól, pieprz, musztardę, sok z cytryny, na końcu wlać olej. Zamontować tarczę miksująca. Mikser zanurzyć w masie i miksować przy dnie. Gdy składniki zaczną się mieszać, mikser powoli unosić do góry, aż cała masa zgęstnieje. Kiedy powstanie nam majonez należy zmienić tarcze miksującą na nóż gwiazdę uprzednio myjąc mikser. Do majonezu dorzucamy czosnek i delikatnie ugniatamy go mikserem BAMIX bezpośrednio w masie aż zostanie całkowicie roztarty. W bardzo krótkim czasie mamy gotowy pyszny sos czosnkowy, doskonały dodatek do mięs i sałatek.