Przepis na majonez z niską zawartością cholesterolu.
Składniki:
Przygotowanie:
Po wrzuceniu wszystkich składników do pojemnika, wkładamy bamix z tarczą ubijającą na dno pojemnika i uruchamiamy na II prędkości. Powoli unosimy końcówkę bamix'a do góry. Ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji majonezu.
Sos czosnkowy to doskonały dodatek do mięs i sałatek.
Składniki:
1 jajko
1/2 szklanki oleju
szczypta soli
szczypta pieprzu
łyżeczka musztardy
kilka kropel soku z cytryny
kilka ząbków czosnku
Przygotowanie:
Do szklanki wbić jajko i dodać sól, pieprz, musztardę, sok z cytryny, na końcu wlać olej. Zamontować tarczę miksująca. Mikser zanurzyć w masie i miksować przy dnie. Gdy składniki zaczną się mieszać, mikser powoli unosić do góry, aż cała masa zgęstnieje. Kiedy powstanie nam majonez należy zmienić tarcze miksującą na nóż gwiazdę uprzednio myjąc mikser. Do majonezu dorzucamy czosnek i delikatnie ugniatamy go mikserem BAMIX bezpośrednio w masie aż zostanie całkowicie roztarty. W bardzo krótkim czasie mamy gotowy pyszny sos czosnkowy, doskonały dodatek do mięs i sałatek.
Krem Chantilly to waniliowa i słodka bita śmietana, bardziej elegancka i oryginalna wersja od tej zwykłej. Przygotowanie jest oczywiście proste, smak wspaniały, zwłaszcza w połączeniu ze świeżymi owocami lub gorącym ciastem
Składniki:
250 ml słodkiej śmietanki kremówki (30% lub 36%)
2 łyżki cukru pudru
1 laseczka wanilii
Przygotowanie:
Śmietankę przelewamy do poliwęglanowego naczynia Bamix z przykrywką. Laseczkę wanilii rozkrawamy wzdłuż na pół, taka by odsłonić znajdujące się w niej ziarenka. Umieszczamy ją w śmietance.
Naczynie przykrywamy, żeby uchronić śmietankę przed zapachami, które bardzo łatwo przyjmuje i umieszczamy w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce) na minimum trzy godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy wanilię z naczynia. Wkładamy Bamix z tarczą ubijającą na dno pojemnika i uruchamiamy na II prędkości. Powoli unosimy końcówkę bamix'a do góry. Ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, stopniowo dodając cukier puder.
Składniki:
1kg ziemniaków
1 jajko
1 mała cebula
sok z cytryny
szczypta soli
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, obrać i przekroić na ćwiartki. Do wysokiego naczynia wbić jajko, dodać cebule, sól, sok z cytryny i wrzucić niewielka ilość ziemniaków. Zamontować nóż gwiazda, pracować mikserem lekko uderzając w masę. Po roztarciu pierwszej porcji dodawać pozostałe ziemniaki. Po niedługim czasie mieszania będzie gotowa. Na rozgrzany tłuszcz na patelni nakładać placki o grubości 5-10 mm.
Składniki:
Przygotowanie:
Wypełnij 1/3 pojemnika mlekiem. Ustaw bamix'a z tarczą ubijającą na dno pojemnika i uruchom. Trzymaj na dnie przez kilka sekund, a potem powoli podnoś końcówkę do góry. Powtórz czynność kilka razy.
Dodaj dodatkowe składniki np: wanilię, świeże lub zmrożone owoce itp.
Składniki:
Przygotowanie:
Wrzuć składniki do pojemnika i mieszaj na II prędkości do uzyskania konsystencji pasty.
Awokado to idealny produkt do naturalnej pielęgnacji twarzy. Zrób domowe, naturalne maseczki z awokado przy pomocy urządzeń Bamix.
Składniki:
Przygotowanie:
Wrzuć składniki do pojemnika i mieszaj do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Nałóż na twarz na ok. 20 min, potem spłucz ciepłą wodą.