Krem Chantilly to waniliowa i słodka bita śmietana, bardziej elegancka i oryginalna wersja od tej zwykłej. Przygotowanie jest oczywiście proste, smak wspaniały, zwłaszcza w połączeniu ze świeżymi owocami lub gorącym ciastem
Składniki:
250 ml słodkiej śmietanki kremówki (30% lub 36%)
2 łyżki cukru pudru
1 laseczka wanilii
Przygotowanie:
Śmietankę przelewamy do poliwęglanowego naczynia Bamix z przykrywką. Laseczkę wanilii rozkrawamy wzdłuż na pół, taka by odsłonić znajdujące się w niej ziarenka. Umieszczamy ją w śmietance.
Naczynie przykrywamy, żeby uchronić śmietankę przed zapachami, które bardzo łatwo przyjmuje i umieszczamy w chłodnym miejscu (najlepiej w lodówce) na minimum trzy godziny. Po upływie tego czasu wyjmujemy wanilię z naczynia. Wkładamy Bamix z tarczą ubijającą na dno pojemnika i uruchamiamy na II prędkości. Powoli unosimy końcówkę bamix'a do góry. Ubijamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji, stopniowo dodając cukier puder.